Na een lange dag willen we allemaal het liefst in een lekker warm bad zinken, op een zachte bank neerploffen of onze partners lief aankijken voor een massage. Ja, als er iets is waar mensen voor warmlopen, is het wel comfort. We onderschatten echter hoe erg dit van invloed is op de keuzes die we maken in het leven. En dan heb ik het zowel over je overweging om toch maar die frietjes van gisteravond (die al lang al niet meer lekker zijn, dus leg ze alsjeblieft weg) op te warmen omdat je geen zin hebt om 3 minuten in de regen naar de supermarkt te lopen, als de keuze om je sleur vol te houden omdat de routine je roerige gedachtes stilt terwijl je langzaam steeds ongelukkiger wordt. Maar dat gelukkiger worden, hoe doe je dat nou?

Zoals ik in Fragment 01 en 02 al zei, heb ik ontzettend veel mensen gesproken de laatste tijd. Ik wilde weten waar ze waren in het leven, hoe ze zich daarbij voelden en hoe ze daar gekomen waren. Bijna iedereen was (gelukkig!) gelukkig en allemaal heeft het heel lang geduurd voor ze er waren en hebben ze meerdere malen gedacht dat het niet zou gebeuren; dat ze nooit zouden kunnen doen waar ze van hielden omdat anderen weigerden in ze te geloven, omdat de overheid besloten had dat ze minder waardevol waren voor de economie samenleving en omdat ze zelf niet durfden er écht voor te gaan tot ze wat meer zekerheid hadden dat het goed zou komen. Kortom: het risico was te groot.

“Jaja, smoesjes!”
Op een gegeven moment ga je je echter dagelijks afvragen met welk excuus je kunt legitimeren dat je je comfortabel genesteld hebt in iets wat je niet verder helpt en niet gelukkig maakt. Want waarom sleep je jezelf dag in dag uit naar een plek die je niet inspireert, waarom neem je genoegen met dingen die je zelf beter kunt en waarom sta je het toe dat de wereld — zíj daar — je het gevoel geeft dat je geen kant op kunt terwijl jij degene bent die verantwoordelijk is voor jouw leven? Uiteraard omdat het eng is om het roer om te gooien. Je hebt er ontzettend veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om op een dag op te staan en te besluiten dat je meer gaat eisen van de wereld. Dat je meer gaat eisen van de mensen die van je houden en de mensen die jouw potentie nodig hebben, dat je meer gaat eisen van jezelf en dat je jezelf meer gaat gunnen. Sta elke dag op met het voornemen je geluk voorop te stellen en je bent al halverwege.

Als persoon ben je net zo min een optelsom van je prestaties als van de verhalen die je jezelf vertelt. Het verschil is echter dat de dingen die je jezelf vertelt wel enorm van invloed zijn op je zelfvertrouwen en op in hoeverre je je eigen geluk je eerste prioriteit maakt. 9 van de 10 keer is het een ander die potentie heeft, hulp nodig heeft, een peptalk voorgeschoteld moet krijgen en al het geluk in de wereld verdient; waarom kun jij dat niet zijn? Waarom kun je niet je eigen advies opvolgen en leven volgens het idee van “ik eerst”. Het voelt in de eerste instantie egoïstisch of als zelfverheerlijking om jezelf al het goede in de wereld te gunnen. Maar vergeet niet dat de enige die verantwoordelijk is voor je geluk, jezelf is en dat het geluk elders ligt. Dat weet ik omdat je het nog niet gevonden hebt. Je struint Google en Youtube af op zoek naar inspiratie en een manier om te ontsnappen en te beginnen aan je échte leven, maar dit is het echte leven.

Ginder is men gelukkiger
En dat echte leven, dat gebeurt dáár, buiten die bubbel van comfort die je in de waan houdt dat alles op rolletjes loopt. Als je er goed over nadenkt, kom je er waarschijnlijk ook achter dat het niet op rolletjes loopt. Dat je uitgeput bent, of dat je lichaam niet meer wil, dat je mentale stimulatie mist en dat je geestelijke gesteldheid nooit in acht genomen wordt. Zodra je je dat realiseert, ga je je enorm rot voelen. Je gaat zien waar je kansen hebt laten liggen, je gaat jaloers worden op de mensen die verder komen (al is het naar een plek waar jij niet wilt zijn, ze gaan vooruit dus fuck dat) en je gaat jezelf aanpraten dat je het verkeerd doet. Hoe je hiermee stopt?:


Neem geen genoegen met je comfort zone.

The comfort zone: a “behavioral space where your activities and behaviors fit a routine and pattern that minimizes stress and risk.        — Lifehacker.

Definieer voor jezelf waar je comfort zone uit bestaat en bedenk je dan of het dingen zijn die je gelukkig maken of dingen die je gebruikt als plaatsvervanger voor alles wat je nooit hebt durven dromen. Maakt het je niet gelukkig? Dank het af. Klinkt hard? Jammer dan. Jan met de korte Achternaam slaapt er niet minder om. En daar gaat het mij om. Dat vind ik zo ontzettend kil aan al die systemen en bedrijfs-”culturen” waar we ons in vastbijten. Als we 80 en kreupel zijn, zullen ze nergens te bekennen zijn terwijl ze nu eisen dat we de beste jaren van onze levens gebruiken om hen zoveel mogelijk uit handen te nemen met zoveel mogelijk opbrengst.

We leven niet om te werken, maar ik heb het gevoel dat die balans de afgelopen decennia overheersend is. Eerst werkten we om te leven, om het leven te faciliteren dat we wilden. Nu zijn we zo bang om ons comfort, onze status en onze financiële zekerheid te verliezen, dat we ons geluk opofferen voor dingen die net zo onzeker zijn als die sprong in het diepe die je niet durft te wagen.

 

Sarah C. Anderson - Comfort Zone - Gelukkiger worden? Zoek het ongemak op - EdivaniaLopes.nl

 

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar het concept van de comfort zone, de manieren waarop het mensen tegenhoudt en de kansen die je voor jezelf opent als je eruit stapt. Ik voeg ze hieronder toe zodat je ze even rustig door kunt lezen. Mij bracht het nieuwe inzichten en ik hoop dat het voor jou hetzelfde zal betekenen.

Veel succes,

veel liefs,

Edivania

 

Verder lezen

[x] Alan Henry – The Science of Breaking Out of Your Comfort Zone (and Why You Should)

[x] Carolyn Gregoire – 6 Reasons to Step Outside Your Comfort Zone.

[x] Margie Warrell – Why Getting Comfortable With Discomfort Is Crucial to Success.