In gesprek: Fragment 01

In gesprek: Fragment 01

In “Hack je brein: de gedachtes die je tegenhouden en hoe je ze overwint” zeg ik op een gegeven moment dat het goed is om met jezelf te praten. Niet tegen, maar specifiek met jezelf. Voor mij is dit belangrijk, omdat ik merk dat ik ontzettend veel dingen bedenk en ontzettend veel discussies voer in mijn hoofd. Dit zijn allemaal gedachtes die ik er niet uit laat en discussies die ik vaak niet durf te voeren. Wat ik nu geprobeerd heb is om de discussie geluid te geven, om in gesprek te gaan met mezelf. Ik was mijn was aan het ophangen en merkte dat mijn hoofd maar door bleef gaan. Ik merkte dat er van alles gaande was wat belangrijk voor me was, maar omdat ik het geen geluid gaf kwam het over als triviaal.

Als ik met mezelf praat praat ik altijd in geschreven woorden. Ik schrijf mijn gedachtes op, lees ze terug en sla m’n boekje dicht met een glimlach of een bezorgd gezicht. Het maakt niet uit wat de uitkomst is; ik heb immers weer iets over mezelf geleerd. Maar wat als ik ervoor kies om op een andere manier over mezelf te leren, om eventjes niet mijn gedachtes mijn gedachtes te laten en ze eruit te gooien? Dan krijg je dit.

Het totale fragment duurt ongeveer 15 minuten. Dat vond ik voor een probeersel net iets te veel, dus heb ik alleen het begin getranscribeerd en uit de opname geknipt. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt; of het je aan het denken zet en of je benieuwd bent naar meer. Ik heb het hele fragment zelf aandachtig beluisterd, soms was ik zelfs verbaasd over wat ik eruit gooide. Niet omdat ik het er achteraf niet mee eens was, maar omdat ik gedachtes uitgesproken heb waar ik me in bleef vinden. Ik heb dus een stem gegeven aan de dingen die ik vaak voor mezelf hou, maar die zo belangrijk voor me zijn dat – zelfs nadat ik ze de wereld in gestuurd heb – ze waarheden blijven. Ze blijven een onderdeel van mij en van iets waar ik naar blijf zoeken, maar wat ik telkens niet te pakken krijg.

Luister maar even. Je zult snel snappen wat ik bedoel.

 

In gesprek: Fragment 01 - Audio - EdivaniaLopes.nl

 

00:00:01
Ik merk ook dat ik steeds meer op zoek ben naar kennis. Dat ik het steeds meer van andere kanalen probeer te halen. Maar dat ik niet per se op zoek ben naar de kennis zelf. Dat ik steeds meer discussies opzoek die ik eerder niet zou durven voeren. Omdat je of bang bent dat mensen iets zien waarvan je niet wilt dat ze het zien – en dat kan een bepaalde zwakte zijn, dat kan een bepaald gevoel zijn, dat kan de manier zijn waarop je met mensen omgaat of waarop je wilt dat andere mensen met jou omgaan.

 

00:00:29
Dat er – op de een of andere manier, dat je steeds meer kennis aan het zoeken bent omdat je niet per se hoopt dat je er slimmer of wijzer van wordt. Maar dat je naar kennis gaat zoeken omdat je hoopt dat andere mensen zullen zien dat jij er ook mee bezig bent. Dus op het moment dat ik jou iets vraag en het is ongemakkelijk, of iets wat we samen mee hebben gemaakt. En dat is gewoon iets dat. Ja, iets dat toch wel bij je blijft. Dan is dat omdat, hoewel ik mijn eigen ervaring altijd wel heb, ik altijd benieuwd ben naar de jouwe.

 

00:00:58
En dat is iets waarvan ik zou kunnen leren, dat is iets waar ik verbaasd over zou kunnen zijn en in het achterhoofd zou kunnen houden op het moment dat ik andere dingen doe. Ik heb gewoon altijd het gevoel dat een ander ergens beter mee bezig is. Je ziet altijd… Dat is altijd ook wat ze zeggen op het moment dat je kijkt naar sociale media. Dat mensen altijd het beste laten zien, dat, bijvoorbeeld beroemdheden ook altijd hun beste kant laten zien. Dat ze er super goed uitzien en dat ze vervolgens geprezen worden voor de momenten waarop ze dat niet doen. Dat ze geprezen worden voor “gewoon maar eventjes mens zijn.” Ook al is dat ook, op de een of andere manier, gefabriceerd.

 

00:01:39
Dus wat ik op een gegeven moment ook ging merken, was dat ik niet per se op zoek was naar kennis zodat ik mezelf op een bepaalde manier mentaal kon verrijken, dus het niet per se ging om de kennis zelf. Want ik vind het hartstikke leuk om dingen te leren. En ik vind het ook leuk om te spreken met een bepaalde autoriteit, omdat dat iets is waarvan ik gemerkt heb dat dat ervoor zorgt dat mensen me respecteren. En dat is een soort respect waarvan ik gemerkt heb dat ik het nodig heb, omdat het me telkens tegenstaat dat mensen op een bepaalde manier van me denken door de manier waarop ik er uitzie. En dat kan zijn omdat ze vinden dat ik er jong uitzie. Of dat kan zijn omdat ze zoiets hebben van “oh, jij bent vrij aantrekkelijk, dus dan kun je niet slim zijn.”

 

00:02:16
Dat… Maar dat het me ook meer gaat om op het moment dat jij van mij weet dat ik slim ben en dat ik welbespraakt ben, dat ik het gevoel heb dat ik er misschien wat meer mee weg zou kunnen komen op het moment dat ik dingen doe, puur gebaseerd op gevoel.

 

Laat me weten wat je ervan vindt.

 

Veel succes,

Veel geluk,

Vany

 

(De afbeelding voor dit artikel is gemaakt met dit icoon van FlatIcon.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.