Sh*t is Sh*t

Sh*t is Sh*t

Ik heb een running gag met wat collega’s:

S H * T   I S   S H * T

Gieren, lachen, brullen dat we erom doen. We gaan er heerlijk in op. We bedenken manieren om die boodschap zo goed mogelijk te verkondigen; moet het op een t-shirt, op een mok, geschreeuwd worden naar willekeurige voorbijgangers om ze wakker te schudden voor de wereld om ze heen? Iedereen moet het weten, mensen: sh*t is sh*t!

Denk er maar eens over na. Als je helemaal niets doet aan de status quo, blijft die precies hetzelfde. Dus die sh*t waar je om loopt te zeuren, blijft dezelfde eentonige misère waar je dag in dag uit om klaagt omdat je de ballen niet hebt er iets aan te doen (en dames, dit geldt ook voor jullie). Het is zo een zonde om niet de potentie te durven zien in die sh*t, om niet te durven zien hoe je vandaag je leven kunt vervloeken achter een bureau en morgen met een brede glimlach koffie kunt staan schenken. Waar je maar blij van wordt; doe dat! Want dat geld dat je verdient, die bakken die je binnensleept met het doen van iets waar je niet van houdt, die heb je alleen nodig om te compenseren voor het feit dat je jezelf van binnen afbreekt. Omdat je je niet fijn voelt bij wat je doet, omdat je om de 5 minuten naar de klok kijkt in de hoop dat je bijna naar huis kunt en omdat je hoopt dat je dit niet voor de rest van je leven zult blijven doen, heb je het nodig om de pijn te verzachten met een som geld. Dit stelt je in ieder geval in staat stelt om te zeggen: oké, dit zuigt, maar ik heb in ieder geval genoeg geld om straks uit eten te gaan en even te vergeten dat ik hier morgenochtend alweer zit.

Je kunt van je kleine hoopje sh*t de grootste misère maken die er is door er simpelweg genoegen mee te nemen. En dat doen we allemaal te veel: genoegen nemen met dingen die niet goed genoeg zijn voor ons. Daarmee bedoel ik niet dat we allemaal miljonairs in villa’s moeten willen zijn, maar dat we moeten doen wat ons gelukkig maakt. Is dat patat bakken, bak dan de lekkerste patat die er is. Verfijn dat recept, word een baas, trakteer je moeder elke dag van haar leven en vertel op ieder feestje hoe je het beste frituurvet gevonden hebt. Als je het vertelt met passie, is alles interessant en hangt iedereen aan je lippen. Zij willen dat namelijk ook. Zij willen zo ontzettend graag doen waar ze van houden, stralen bij het praten over iets waar anderen hun schouders voor ophalen, dat ze zich aangetrokken voelen tot de energie van iedereen die zich doordrenkt heeft met passie.

Dus waarom maak je niet van een klein dingetje, van een klompje goud, wat waardeloos feeënpoeder, wat dan ook, pure magie. Maak het, wees het. Of nog beter: zet het op mokken en t-shirts en draag die sh*t. Wees trots op wat jij te brengen hebt en wees uniek door elke dag bewust de keuze te maken die dingen te doen waar je niet zeker van bent. We willen allemaal zo graag speciaal zijn en ertoe doen. Het geheim is dat we dat al zijn. Er is geen ander precies zoals jij en je doet ertoe omdat je bestaat. Zo simpel is het. Op het moment dat je echter niet elke dag die dingen doet die je jezelf maken, die dingen doet die van je binnenste komen en waarvan je soms bang bent dat de rest het niet accepteert, stop je het weg. Je bent zo uniek als je jezelf maakt. Kies je ervoor om erbij te passen en niet op te vallen omdat je je daar veiliger bij voelt? Doe dat vooral, wees precies net zoals de rest. Maar ga dan niet iedere dag hetzelfde dialoog aan in je hoofd waarin je telkens van jezelf verliest omdat je je voor de keuze stelt om of uit te blinken in je uniciteit, of om mee te draaien zoals de rest. Om vervolgens telkens te kiezen voor de tweede optie.

We hebben nog nooit zoveel potentie gehad als in het digitale tijdperk. Iedereen is alleen zo bang, ik incluis (dit hele verhaal is ook in de eerste instantie aan mezelf gericht, geen zorgen). Die angst is sterker dan het merendeel van ons en dat zou niet moeten. Je moet schreeuwen als een krankzinnige en boven “de rest” uitkomen – niet puur vanwege je stemvolume, maar vanwege de woorden die je eruit gooit. Doordat je jezelf, mij en de buurman meekrijgt omdat die waarheid die jij vertelt alle dingen zegt die wij niet uit durven te spreken. Die geven een stem aan iedereen die er geen durft te hebben. Dus, kom op.

Sh*t is sh*t, mensen. Maak er een REGENBOOG van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.